Chystáte sa zamestnávať cudzincov? Na toto sa pripravte!

Nie je to iba vojna, ktorá už dlhé roky núti cudzincov prísť na Slovensko. Častokrát sú personalisti prekvapení, ak pri pohovore na výrobné pozície sedí oproti nim vyštudovaný lekár alebo právnik. Nie je zvláštne ani to, že mnohí majú aj dve vysoké školy, s ktorými sa ale vo svojej krajine nevedia uplatniť. V tej našej bez znalosti jazyka tiež ťažko. Čo všetko čaká cudzinca ak sa chce zamestnať na Slovensku?

Byrokracia a doklady

Platný cestovný preukaz je v prípade vycestovania cudzincov často nutnosť bez ktorej sa doslova nepohnú. Vzhľadom k tomu, že dôvody cesty na Slovensko sú rôzne, potreba dokladov sa môže meniť. V tomto prípade, a teda v situácií hľadania si práce, je rovnako potrebný výpis registra trestov a pre prípad aj diplom o ukončenom vzdelaní, všetko preložené do slovenského jazyka.

Aby sa cudzinec mal kde zamestnať, je potrebný prísľub od konkrétneho zamestnávateľa a súvisle s tým aj aktívna náhlaška daného zamestnávateľa na UPSVaRe. Nasleduje zdĺhavá cesta na cudzineckej polícií, ktorá začína podaním žiadosti o udelenie prechodného pobytu, pretože v opačnom prípade sa u nás smie cudzinec zdržať maximálne 90 dní. 

Nekonečné čakanie

Ak sa treba v procese zamestnania cudzincov niečim obrniť, je to určite trpezlivosť. Predtým, ako sa vôbec cudzinec dostane na cudzineckú políciu, musí si počkať na termín, ktorý môže trvať jeden až dva mesiace. Pre uzatvorenie pracovného pomeru je potrebné sa zaregistrovať v zdravotnej poisťovni a predložiť potvrdenia o ubytovaní k súčasnému zamestnávateľovi. Pre zasielanie mzdy je rovnako potrebné založiť si bankový účet v akejkoľvek slovenskej banke. Na to je ale potrebná podpísaná pracovná zmluva a dodatočné údaje.
Je dôležité pripomenúť, že po doručení povolenia na pobyt je ešte potrebné aby zamestnane cudzinec absolvoval lekársku prehliadku na cudzokrajné choroby.

Poplatky

Niekedy sa cudzinci stretnú s úvodnými poplatkami, vďaka ktorým sa im vôbec naskytne možnosť cestovať na Slovensko za prácou. Suma za sprostredkovanie sa môže pohybovať v stovkách až tisíckach eur, v závislosti od toho, z akej krajiny k nám cestujú. Nevyhnutné sú náklady na cestovanie a často predražené letenky. Ďalšie poplatky sú spojené s kolkami a ubytovaním po príchode na Slovensko, ktoré sa v prípade spomínaného termínu na cudzineckej polícií môžu značne predĺžiť a navýšiť. 

Proces zamestnávania cudzincov je náročný a zdĺhavý nie len pre nich samotných, ale rovnako tak aj pre zamestnávateľov, ktorí často ukončia cudzincov zo dňa na deň a tak si určitú časť tohto procesu musí zamestnanec absolvovať znovu, tentokrát však u iného zamestnávateľa.

Предыдущая статья: Oplatí sa založiť si živnosť? Tieto výhody by Vás mohli presvedčiť!