Prečo zamestnanci dávajú výpoveď? Toto sú najčastejšie dôvody

Zostať dlhodobo v jednom zamestnaní je v dnešnej dobe plnej možností skôr rarita, ako samozrejmosť. Výnimkou sú okresy na Slovensku s dlhodobo vysokou nezamestnanosťou. Na zvyšku Slovenska však ľudia menia prácu bez najmenších problémov a to hneď z niekoľkých dôvodov. Pozrite sa spolu s nami na tie najčastejšie, ktoré nám kandidáti uvádzajú na pracovných pohovoroch.

MZDA

Tento dôvod nikoho neprekvapí a naozaj ešte stále platí pravidlo, že ľudia pracujú pre peniaze a práve mzda je to, čo niektorú skupinku motivuje najviac. Dokonca tak veľmi, že sú ochotní zostať dlhodobo v nepríjemnom pracovnom prostredí napriek veľkej frustrácií. Rovnako je to aj dôvod, prečo opustia dobrý kolektív a príjemné pracovné prostredie s vidinou lepšieho zárobku. Najčastejším dôvodom, pre ktorý zamestnanci podanú výpoveď nakoniec stiahnu je práve navýšenie mzdy.

PRACOVNÉ PROSTREDIE

Pod týmto dôvodom si môžeme predstaviť viacero vecí, od bezpečnosti na pracovisku, vybavenia pracovných nástrojov, kancelárií, politiky spoločnosti až po sociálno-psychologické faktory. Do tejto skupiny môžeme zaradiť aj vedenie spoločnosti, hierarchiu a vzťahy s priamym nadriadeným, ktoré ak sú dlhodobo toxické, môžu byť relevantným dôvodom na opustenie zamestnania. Niekedy môže byť dôvodom dlhodobej nespokojnosti aj faktor hluku, osvetlenia, teploty alebo celkovej mikroklímy.

KOLEKTÍV

Napriek tomu, že do zamestnania chodíme pracovať a nie si vytvárať vzťahy, medziľudské väzby sú silný faktor, ktorý zamestnancov ovplyvňuje. Mnoho kandidátov uviedlo, že pracovali roky v zamestnaní, kde neboli spokojní, práve kvôli dobrému kolektívu a vzťahom na pracovisku. Naopak iní priznávajú, že dôvod odchodu z ich zamestnania bol zlý kolektív a konflikty na pracovisku, napriek uspokojivej mzde. Pravdou zostáva, že v práci strávime niekedy väčšinu dňa, preto je dôležité, ako sa v prítomnosti ďalších kolegov cítime.

DOCHÁDZANIE

Sťažená doprava a zdĺhavé cestovanie sú tiež dôležité faktory, na základe ktorých sa zamestnanci rozhodujú a vedia dať prednosť práci bližšie k ich bydlisku. Vyhnú sa tak príliš skorému vstávaniu a následnému minimálne hodinovému príchodu na pracovisko. V tomto prípade sa pridružujú aj ekonomické dôvody, vzhľadom k výdavkom na cestovanie. Pre ľudí, ktorý nemajú vlastné auto je veľkým benefitom práve zabezpečená doprava priamo do spoločnosti.

BENEFITY

Niekedy vie aj malý benefit urobiť zamestnancom veľkú radosť. Samotná dôležitosť a hodnotnosť daného benefitu je individuálna záležitosť podľa preferencií zamestnanca, dôležité je dopriať pracovníkom aspoň niečo navyše, čo vie mnohých motivovať a niektorým aj ušetriť peniaze. Tejto téme sme sa viac venovali v článku zameranom na najčastejšie benefity, ktoré majú u zamestnancov úspech, viac sa dočítate tu: https://www.parko-staff.com/blog/uzitocne-informacie/trendy-v-zamestnaneckych-benefitoch-ktore-vyhody-su-pre-uchadzacov-najlakavejsie

Попередня стаття: Chystáte sa zamestnávať cudzincov? Na toto sa pripravte!