Čaká Vás pracovný pohovor? Toto sú chyby, ktorým sa vyhnite!

Kto by nechcel zapôsobiť na pracovnom pohovore? Najmä ak Vás ponuka naozaj zaujala a o pozíciu máte seriózny záujem. V opačnom prípade na pohovor ani neodporúčame ísť, pretože personalisti z Vás nezáujem okamžite vycítia a oberáte tak o čas seba aj ich. Ak máte naozaj chuť pracovať, odporúčame si k chuti a entuziazmu pribaliť aj autentickosť a hlavne vyvarovať sa častým chybám, ktoré uchádzači o prácu robia.

Prvý dojem

Ako sa hovorí, na dobrý dojem máte iba jeden pokus, nedokážete ho urobiť dvakrát. Najväčšiu chybu, ktorú hneď v úvode môžete urobiť, je prísť neskoro. Ak aj dorazíte včas, dojem môžete pokaziť nevhodným oblečením, odporúčame preto zvoliť formálnejší outfit. Samozrejme záleží aj od pozície, na ktorú sa hlásite. Pred začiatkom pohovoru si vypnite zvonenie na mobile, aby Vás v priebehu nič nerušilo. Zlú náladu odporúčame nechať za dverami, negatívny začiatok sa následne môže niesť celým pohovorom. Je neslušné mať počas pohovoru v ústach žuvačku, na to nezabudnite.

Nepripravenosť

Personalisti sa zvyknú ešte pred popisom firmy a pozície spýtať priamo kandidáta, čo všetko vie o ich spoločnosti. Nepripravenosť a odpoveď ,,nič“, Vám bodíky ku skóre nepridá. Práve naopak, čo najviac informácií, ktoré si o firme vopred zistíte, vedia na personalistov zapôsobiť. Je vhodné opäť si preštudovať inzerciu a pripraviť si otázky ohľadom pozície. Najhoršou chybou v tomto bode je nepamätať si, na akú pozíciu ste reagovali. Tomuto faux pas sa skúste vyvarovať.

Samotný priebeh pohovoru

Medzi časté chyby počas priebehu interview je rozprávať príliš veľa, alebo takmer vôbec. Skákanie do reči nie je nič príjemné, no ťahať z Vás otázky personalistov nebude baviť dlho. Tiež sa stáva, že prestanete venovať pozornosť tomu, čo Váš potenciálny šéf hovorí a tak sa následne spýtate to, čo už na pohovore zaznelo, čím dáte jasne najavo svoju nepozornosť. Čo sa naozaj neakceptuje je klamstvo a prikrášľovanie -  verte či nie, skôr či neskôr vyjde najavo, že ste si skúsenosti na pohovore jemne prikrášlili, v horšom prípade úplne vymysleli. Negatívne môže pôsobiť aj chválenie sa tým, že ste už všade boli a všetko zažili a preto ste absolútny multišpecialista.

Ohováranie svojho bývalého zamestnávateľa

Povedať negatíva, pre ktoré ste z práce odišli je prirodzené. Ale ohováranie svojho bývalého šéfa, kolegov, prípadne vyťahovanie citlivých informácií z predchádzajúcej firmy je neprofesionálne a o takéhoto kolegu nemusí mať Váš potenciálny zamestnávateľ záujem.

Urobím všetko aj zadarmo vs. Neurobím navyše vôbec nič

Niektorí uchádzači skĺznu pri opise svojej osoby k navodeniu dojmu, že budú pracovať aj zadarmo a 24/7. Iní zase navodia dojem opačného extrému – zadarmo neurobím vôbec nič a môj pracovný deň má 8 hodín. Ani jeden zo spomínaných extrémov nepôsobí dôveryhodne – ideálne je zlatá stredná cesta.

Nemám ďalšie otázky

Ak Vás na konci rozhovoru už nič viac nezaujíma, môže to na personalistov pôsobiť ako nezáujem o danú pozíciu. Skúste si ešte pred pohovorom pripraviť dve-tri otázky, ak by Vám kvôli stresu na interview žiadne nenapadli. Nie je na škodu mať pri sebe celý čas zápisník a pero a počas priebehu si otázky zapisovať.

Попередня стаття: 5 benefitov prečo sa zamestnať cez personálnu agentúru