Personálne agentúry na pracovnom trhu: Podľa čoho vybrať tú správnu?

Čím viac možností človek má, tým náročnejšie je vybrať si tú správnu. Trh práce je v dnešnej dobe plný pracovných agentúr, ktoré sú nápomocné ako kandidátom, tak aj klientom. Pripravili sme si pre Vás niekoľko tipov ako si vybrať pre Vás tú správnu.

Špecializácia ako základ odbornosti

V dnešnej dobe je na pracovnom trhu veľké množstvo personálnych agentúr, z nich sa ale viacero úzko špecializuje len na jedno odvetvie, alebo oblasť. V ponuke nájdete agentúry zamerané iba na manažérske a riadiace pozície, alebo naopak spoločnosti, ktoré sa venujú iba recruitu na výrobné pozície. Ideálne je preto vyberať spoluprácu na základe širšej oblasti špecializácie. V tomto prípade je dôležité, komu bude nábor pridelený a akou dávkou odbornosti disponuje daný konzultant.

Služby vs. Vaše potreby

Pre zamestnávateľa je pred nadviazaním spolupráce dôležitá najmä ponuka poskytovaných služieb. Ak sa Vaše potreby zhodujú so službami, ktoré agentúra poskytuje, Váš výber sa zužuje. Rovnako záleží aj na rýchlosti dodaných služieb.

Referencie sú najlepšia vizitka

Dobrá reputácia hovorí sama za seba. A ak Vám potenciálneho partnera na spoluprácu odporúči niekto, koho úsudku dôverujete, môže to Váš výber ovplyvniť. Referencie Vám ale nemusí dať iba známy, alebo niekto, koho poznáte. Viete si ich zistiť okrem internetových zdrojov aj od ľudí, ktorí prišli s personálnou agentúrou do kontaktu – od kandidátov aj firiem.

Efektívnou komunikáciou k želaným výsledkom

S personálnou agentúrou ako potenciálnym partnerom budete komunikovať takmer na dennej báze – či už ste v pozícií kandidáta alebo klienta. Je preto dôležité vybrať si takú, s ktorou je komunikácia jednoduchá, prehľadná, príjemná a najmä efektívna. Kvalitu a schopnosť komunikácie je ťažké do budúcna odhadnúť, ale napovedať Vám môže už prvá interakcia s kompetentnými pri prvých osobných stretnutiach, prípadne aj s konzultantami, ktorí sa budú pozíciám venovať. Ideálna je kombinácia profesionálnosti a ľudskosti zároveň.

Pridaná hodnota vo forme výhod

V závere sa môžete rozhodnúť aj na základe pridanej hodnoty, niečoho, čím sa agentúra líši od konkurencie. Ak už nerozhodli sympatie a ponuka služieb, možno Vás práve benefity spolupráce presvedčia. V tomto prípade sú atraktívne možnosti o pokrytí trhu a kandidátoch s inou národnosťou, tlmočníci, ubytovanie, doprava, IT aplikácie, softvér a podobne.

Попередня стаття: Čaká Vás pracovný pohovor? Toto sú chyby, ktorým sa vyhnite!